Klassiske psykedelika (LSD og psilocybin)

Termen “psykedelika” beskriver en stofgruppe, der historisk også har haft andre navne som “hallucinogener,” “psykosemimetrikere” eller “enterogener”.
Jeg foretrækker termen “psykedelika”, fordi administrationen (det at give dem til en person) resulterer i mere end blot simple hallucinationer (et sanseindtryk uden ydre stimuli), og siden psykedelika, givet ved typiske doser, ofte slet ikke resulterer i hallucinationer. De andre termer, “psykosemimetikere” (kan fremkalde noget, der ligner en psykotisk tilstand) og “enterogener” (kan fremkalde en såkaldt mystisk oplevelse), angiver som “hallucinogener” også kun et enkelt af psykedelikas mangeartede egenskaber.

Til stofgruppen hører et stort antal stoffer, hvoraf psilocybin (det aktive stof i såkaldt magiske svampe) og LSD nok er de mest kendte, og tilhører en undergruppe der kaldes de klassiske psykedelika.

De klassiske psykedelika har for psilocybins vedkommende været anvendt i mange tusinde år til rituelle og ceremonielle formål, og er nyere tid også blevet udforsket som lægemidler til behandling af blandt andet depression og angst.

Psykedelikas effekter:
De klassiske psykedelika-effekter er mangeartede og svære at beskrive. Men hurtigt forklaret resulterer administrationen af dem til mennesker i en midlertidig, ikke-ordinær bevidsthedstilstand, betegnet en såkaldt psykedelisk oplevelse. Psykedelika kan påvirke alle kroppens sanser, en persons tænkning, følelse af tid og en persons følelser. De kan også påvirke ens evne til at føle empati samt forårsage såkaldt ego-opløsning og ego-død ved tilpas høje doser. De kan også fremkalde mystiske og spirituelle oplevelser samt en total afkobling fra virkeligheden.

Psilocybin har en virkningstid på 3-8 timer (normalt 4-6 timer), afhængigt af dosering og tolerance. Ved middel til høje doseringer hører psilocybinsvampen til de mere intense psykedeliske stoffer, som kan forårsage dybe og komplekse forandringer i tankegang, følelser og sanser, generelt i ens grundlæggende bevidsthedstilstand og væsen.


Hvis du vil lære mere om emnet, så kan du købe min bog “Psykedelisk Medicin,” der giver en grundig introduktion til det spændende felt, det er den terapeutiske brug af psykedeliske stoffer.

Her gennemgås den nye såvel som gamle forskning, og der fortælles om de psykedeliske stoffers effekter og sikkerhed i brug. Der fortælles også om, hvordan den terapeutiske brug af de psykedeliske stoffer finder sted i praksis.
Den kan bestille hvor du normalt køber bøger, og kan ellers bestilles direkte hos mig – til en skarp pris – hvis du sender en mail.
Du kan også lytte til min podcast “Dansk Psykedelika” der handler om samme emne.
Slutteligt kan du være med til, at støtte dansk forskning i klinisk brug af psilocybin til, at behandle spiseforstyrrelsen anorexia nervosa, der er den mest dødelige psykiske lidelse i verden.